Utrecht Pride Protest Speech (NL)

Weten jullie wat Trans Lives Matter betekent? Wat het betekent om Black Lives matter te zeggen? En refugees lives matter?

Het gaat namelijk om ontketenen van een systeem dat haar oorsprong heeft in het kolonialisme. We hebben het over een systeem die zwarte mensen tot slaven heeft gemaakt. Het resultaat van het kolonialisme zien we vandaag terug als institutioneel racisme. Waarbij zwarte mensen vermoord worden door de politie geweld. Zwarte mensen en mensen van kleur etnisch geprofileerd worden door de overheid, belastingdienst, de politie, in het onderwijs en bij het zoeken van een woning.

Wij, BIPOC (Black Indigenous and People of Colour) zijn bij voorbaat al dader tot tegendeel is bewezen. Wij worden als achterhaald en dom gekenmerkt, omdat wij uit zogenaamd derde wereld landen komen. En hoe komt het dat wij uit de die ‘derde wereld’ landen hierheen komen? Hoe komt het dat wij arm zijn, onze gronden leeggeplunderd is en onze natuur verwoest is?

Het kolonialisme is bij lange na niet voorbij, maar zet zich voort onder een nieuwe naam en in een nieuwe vorm namelijk het kapitalisme. Het neokoloniale tijdperk, waarbij BIPOC mensen op systematische manier nog steeds uitgebuit en uitgemoord worden.

We vluchten uit onze landen, door verwoesting van de natuur, door oorlog en door armoede. Duizenden mensen riskeren dagelijks hun leven om de middellandse zee over te steken. Ruim 44.000 mensen verdronken bij het oversteken van de middellandse zee. En nog eens 10.000 kinderen zijn spoorloos verdwenen. Waarschijnlijk zijn zij slachtoffer geworden voor orgaandonor voor het westerse rijk.

Onze levens doen er wel degelijk toe. Ik was met mijn familie nooit naar Nederland gekomen, als ons lang niet was verwoest. Afghanistan, het land waar ik geboren en getogen ben wordt al 40 jaar geteisterd door oorlog, door bemoeienissen van het westen. Elke dag dat er wordt gebouwd, wordt de volgende dag geteisterd door een aanslag op een school, ziekenhuis of een markt. Trump heeft de mother of all bombs op Afghanistan gegooid en het was muisstil in Nederland. Maar ook binnen onze eigen queer community. Then why do you say refugees lives matter?

Hetzelfde geldt voor trans lives matter, wat betekent het wanneer je het uitspreekt?

In eerste plaats verheerlijkt en romantiseert iedereen de Stonewall riots. Maar de realiteit is dat zwarte en bruine trans vrouwen aan het vechten waren voor hun leven! Ze streden tegen armoede, dakloosheid, racisme transfusie en politiegeweld. Zij gooiden de eerste stenen en vochten terug, omdat het mes op het bit stond. En dat zij geen ander keuze hadden. Maar ze streden niet alleen voor zichzelf, maar voor de gehele community.

Hun strijd werd uiteindelijk gekaapt door witte lesbiennes en homomannen. En dat zien we vandaag de dag terug. Onze strijd, de Pride, is niet alleen maar gekaapt door bedrijven, banken en politieke partijen. Onze strijd is gewhitewashed. Tegenwoordig zijn het de witte lesbiennes, non-binaire mensen en homomannen, onder de noemer queer, die onze strijd kapen. Maar ondertussen geen enkel besef hebben van geschiedenis of politiek, en toch staan ze vooraan.

Marsha P. Johnsen en Sylvia Rivera, en vele andere trans personen hebben niet gevochten zodat alleen jij vooraan kan staan. Wij hebben en blijven vechten, omdat wij tegen bestaande labels zijn. Transrechten gaat dus over kritiek op de bestaande binaire systeem en hiërarchische machtsstructuren, die deze klasse maatschappij teweeg heeft gebracht.

Wees je bewust van je eigen geïnternaliseerde transfobie, misogyny, racisme, xenofobie, islamofobie en heteronormatieve waarden.

Wij hebben altijd al geweten dat gender fluide is. Dat je niet alleen of de ander hoeft te zijn. Wanneer wij zeggen ‘Trans Lives matter’, dan strijden we voor basale mensenrechten, waar jij ook gebaat bij bent. Trans Lives matter betekent een strijd tegen onderdrukking systemen, bestaande hiërarchische machtsstructuren en opgelegde hokjes. Dat betekent dus tegen het patriarchaat, racisme, armoede, politiegeweld, woningnood. Maar we zijn ook voor fatsoenlijk onderwijs, voor arbeid en economische menswaardigheid.

Weet dus voortaan wat het betekent en verdiep je in de materie. En waarom ik dat zeg is omdat er heel veel transfobie is in onze eigen gemeenschap. Wij, trans personen zijn altijd degenen die alleen staan en alleen naar huis gaan. Het is dan ook meer dan logisch dat wij ons niet veilig voelen, met name in lesbische kringen. Trans vrouwen zijn geen echte vrouwen en trans mannen vallen ineens in de categorie cisman. We worden of geïntoxiceerd of uitgespuugd. We zijn niet queer genoeg omdat we vanwege onze veiligheid conformeren aan  de norm. Het is dan ook meer dan logisch dat trans vrouwen zich isoleren, dijk aan mentale problemen hebben ontwikkelt en dat de zelfmoordcijfers 9x hoger ligt dan bij cisgender personen.

Wij zijn namelijk niet jouw slogan.

Wij zijn niet jouw strijdtoneel.

Wij zijn mensen en onze strijd gaat verder dan alleen gender nonconforming te zijn.

Trans Lives matter.

Nu weet je wat het betekent.

Shibari

What is Shibari? Shibari (縛り) as a Japanese term simply means ‘to tie’, and comprises…

Add Your Heading Text Here