Sorab Roustayar

Biografie

Sorab Roustayar identificeert zich als trans moslim met Afghaanse wortels. Hij is met zijn gezin op zijn 8ste in Nederland aangekomen als vluchtling. In de afgelopen 25 jaar dat hij in Nederland woont, zet hij zich in tegen racisme, vluchtelingenhaat en voor LHBTQI+ rechten.

Hij is afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde aan de TUDelft. Na zijn studie is hij zich meer structureel in gaan zetten voor vluchtelingen, onder andere bij Comite 21 Maart. Momenteel is hij ook onderdeel van SPEAK, een collectief voor moslimvrouwxn.

Oprichter van FiteQlub

Sorab is de oprichter van FiteQLub en functioneert momenteel als voorzitter, campagner, contactpersoon met samenwerkingspartners en zet de strategie van de organisatie voort met de andere Fiters.

Sorab heeft een lange reis afgelegd gedurende zijn leven en als gevolg van zijn transitie in zijn identiteit heeft hij meerdere malen zijn naam veranderd. Sorab is geboren met de meisjesnaam Sodaba, de moeder van twee helden in de oudste mythologie van Afghanistan. Ongeveer acht jaar geleden veranderde Sorab zijn naam in So, een non-binair persoon, geen man of vrouw. Maar deze naam paste niet bij hem en veranderde zijn naam in Sorab, de zoon van Sodaba. Tijdens de brainwash talk vertelt Sorab zijn ontroerende verhaal. Beluister de aflevering.

Bouwen aan een beweging

Sorab begon zijn politieke carrière bij Amsterdam BIJ1 als voorzitter en mede-campagneleider voor de Amsterdamse gemeenteraad in 2017. Hij is in oktober 2018 geïnstalleerd als duoraadslid bij de fractie Amsterdam BIJ en was daarnaast penningmeester en hoofd van de fractiebureau.

Als duoraadslid was hij verantwoordelijk voor de portefeuilles Wonen en bouwen, Sekswerk, LHBTQI+ en antiracisme met focus op islamofobie, Binnenstad en veiligheid en de portefeuille Ruimtelijke ordening. Daarnaast was hij ook verantwoordelijk voor externe betrokkenen. Hierdoor hield hij altijd in de gaten wat er in de beweging gebeurde en wat er nodig was.

Ik heb me vaak moeten ontdoen van mijn identiek. Dat is onderdeel van mijn geschiedenis, die geworteld is in migratie en genderidentiteit. Een half jaar geleden besloot ik terug te gaan naar mijn oorsprong; de Afghaanse mythologie. Ik veranderde mijn voornaam in Sorab. Sorab is de zoon van Sodaba. Maar zowel Sorab als Sodaba bestaan eigenlijk niet. Dus wie ben ik dan wel?

 

Sorab Roustayar, Brainwash 2021

Essay “De basis van iedere strijd is vrijheid”

Als schrijver heeft Sorab aantal opiniestukken en een essay achter zijn naam staan. In het bundel Wit Huiswerk heeft Sorab een essay geschreven over hoe de feministische beweging en queer beweging, de strijd samen moeten gaan in plaats van recht tegenover elkaar. Zijn moeder en zijn vormen een inspiratiebron voor Sorab. 

“De strijd die ik als Afghaanse vluchteling, POC Bi-gender voer; is een strijd die ik samen met mijn moeder en zus voer. Ondanks onze verschillen weten wij wat de oorsprong van de geschiedenis is. Mijn moeder en zus zijn niet bevrijd zolang ik strijd voer voor mijn basale mensenrechten, en omgekeerd. En ik kan strijden omdat ik weet dat zij naast mij staan in de strijd naar een wereld waar Zwarte en bruine mensen, moslims, vluchtelingen, trans mensen, non-binaire mensen en mensen met beperking niet meer onderaan de ladder bungelen. Want None Of Us is Free, Until All of Us Are Free.“

ART Performer

Decolonization of the body and mind forms the centre theme of Sorabs art works and performing. In the past year he went back to his roots, to Sorab, Rostam and Sodaba, the oldest mythology in Afghanistan. He found a wealth of diversity in cultures in his country, but also how colonisation destroyed culture and rich history of the country. With his work he translates and heals him self from the past trauma’s, and honours his ancestors by going bck to his roots.

Organizer & Curator

Sorab has organized various demonstrations, events, festivals and panels in recent years. He is an organizer in heart and soul and knows how to place people in the right place within an organization. Sorab has a great eye for people and their talents and because of his expertise and long experience he knows many artists within the community. Both within Fite Qlub and beyond, Sorab curate artists, especially new artists, by offering them a stage.

Add Your Heading Text Here